Kreditupplysning

En kreditupplysning tas i samband med att du ska ta ett lån, teckna ett leasingavtal eller hyra lägenhet. Syftet med en kreditupplysning är att få en oberoende rapport över din ekonomi. Beroende på i vilket syfte en kreditupplysning görs innehåller upplysningen olika information.Kreditupplysning

Det mest grundläggande en kreditupplysning innehåller är:

  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Betalningsanmärkningar
  • Adress i folkbokföringen
  • Namn
  • Personnummer

Utöver dessa punkter ovan så kan även inkomstuppgifter samt ett riskbetyg ges ut. Riskbetyget räknas ut av kreditupplysningsföretaget och skiljer sig åt mellan de olika företagen.

Aktörer för kreditupplysning

De största aktörerna för kreditupplysningar på privatpersonerna är UC och Bisnode. UC ägs av bankerna och utgör i Sverige den “officiella” rapporten för att dela kreditinformation mellan banker. Det som skiljer UC mot Bisnode är framförallt att UC sparar hur många upplysningar du gör under en period. Det här innebär att fler kreditupplysningar kan begränsa dina möjligheter att få lån. Långivare ser många upplysningar under en kort period som en förhöjd risk att du överbelånar dig.

Tips!

Ska du t.ex. hyra en lägenhet och inte vill att det påverkar din förmåga att få låna ska du be bostadsbolaget att ta en Bisnode istället för UC. Då registreras ingen prick på en upplysning.

Vad innebär en bra UC?

En bra UC innebär en låg risk! Om du är ute efter att maximera dina lånechanser och få de lägsta räntorna ska du optimera din kreditupplysning. Det kan du göra genom att påverka följande faktorer.

Din inkomst

En hög taxerad inkomst är en bra grund för ett bra kreditbetyg. Gärna dessutom två år i rad och då helst en ökning från det tidiga året. Det här räknar banker och långivare som att du är med i en bra inkomstgrupp. Utöver inkomst kommer man även kolla vad ni har för typ av anställning då det ofta är väldigt svårt att få ett bolån om man inte har en fast anställning.

Andra parametrar som vägs in är om ni sedan tidigare har lån eller skulder hos andra banker eller företag samt om ni har några tidigare betalningsanmärkningar noterade. När banken har skapat sig en bild av hur er ekonomi ser ut så kommer man göra en kalkyl för att uppskatta ungefär hur mycket ni kommer att få i kredit.

Det viktigaste är att vara ärlig emot din bank och se till att ni får ett bra förhållande till varandra då det troligen kommer att gynna dig i framtiden om eller när det är dags för att ta ett bolån.