Kreditkort med bonus på inköp – Maximera förmåner och belöningar

Att handla med kreditkort är mycket vanligt idag. Kontanter har nästan försvunnit som betalningsmedel på vissa ställen, så någon form av kort att betala med är nästan livsnödvändigt. Det finns en stor mängd kreditkort att välja mellan och för att få ut det mesta av sitt kreditkort bör man välja ett med en bonus som passar en.

Kreditkort med bonus på inköp ger dig möjlighet att tjäna belöningar och förmåner när du handlar med dina kort. Dessa belöningar kan inkludera poäng, cashback, rabatter, resor och mycket mer. Här kan du läsa om vad kreditkort med bonus på inköp är, hur de fungerar och hur du kan hitta det bästa kortet för dina behov.

Genom att jämföra olika kort, utvärdera dina spenderingsvanor och använda ditt kort på bästa sätt, kan du maximera dina belöningar och få mest möjliga värde från ditt kreditkort.

olika kreditkort

Vad är kreditkort med bonus på inköp?

Kreditkort med bonus på inköp är kort som ger konsumenterna möjlighet att tjäna belöningar och förmåner varje gång de använder kortet för att göra inköp. Belöningarna kan variera beroende på kortet och kan inkludera poäng, cashback, rabatter, resor och mycket mer. Det är viktigt att notera att dessa kort ofta har högre räntor och avgifter än andra kreditkort, så det är viktigt att väga fördelarna mot kostnaderna innan du ansöker om ett sådant kort.

Hur fungerar kreditkort med bonus på inköp?

När du använder ett kreditkort med bonus på inköp för att göra inköp, tjänar du belöningar baserat på det belopp du spenderar. Detta kan vara i form av poäng, cashback eller andra förmåner. Poängen kan sedan lösas in mot varor, resor, presentkort eller andra belöningar. Cashback-kort ger dig en procentandel av dina inköp tillbaka som kontanter, antingen som en kredit på ditt konto eller som en check.

Vilka typer av kreditkort med bonus på inköp finns det?

Det finns många olika typer av kreditkort med bonus på inköp:

 • Poängbaserade kort: Dessa kort ger dig poäng för varje krona du spenderar. Poängen kan sedan lösas in mot varor, resor, presentkort eller andra belöningar.
 • Cashback-kort: Dessa kort ger dig en procentandel av dina inköp tillbaka som kontanter, antingen som en kredit på ditt konto eller som en check.
 • Resekort: Dessa kort ger dig belöningar i form av resor, såsom flygmil, hotellvistelser eller andra reseförmåner.
 • Co-branded kort: Dessa kort är utgivna i samarbete med ett företag, såsom en återförsäljare, flygbolag eller hotellkedja, och ger dig belöningar och förmåner som är specifika för det företaget.

Hur hittar jag det bästa kreditkortet med bonus på inköp?

För att hitta det bästa kreditkortet med bonus på inköp för dig bör du:

 1. Jämföra olika kort: Ta dig tid att jämföra olika kort och deras förmåner, räntor och avgifter.
 2. Utvärdera dina spenderingsvanor: Tänk på hur du använder ditt kreditkort och vilka typer av belöningar som passar bäst för din livsstil. Om du reser mycket kan ett resekort vara mer fördelaktigt, medan ett cashback-kort kan vara bättre för den som föredrar enklare belöningar.
 3. Läs villkor och detaljer: Det är viktigt att noga läsa igenom villkoren för varje kort, inklusive hur belöningar tjänas, hur de kan lösas in och eventuella begränsningar eller utgångsdatum.
 4. Kontrollera kreditkraven: Vissa kreditkort med bonus på inköp kan ha högre kreditkrav än andra. Se till att du har en tillräckligt god kreditvärdighet innan du ansöker om ett kort.
 5. Se över årsavgifter och andra kostnader: Även om belöningar kan vara generösa, kan årsavgifter och andra kostnader för vissa kort snabbt minska de potentiella fördelarna. Se till att du är medveten om alla avgifter innan du ansöker om ett kort.

Kreditkort i mataffärer

Tips för att maximera dina bonusar på kreditkort

När du har valt ett kreditkort med bonus på inköp, är det viktigt att använda det på bästa sätt för att maximera dina belöningar:

Använd ditt kort för alla dina inköp: Genom att använda ditt kort för alla dina inköp kan du snabbt samla poäng, cashback eller andra belöningar.

Betala dina räkningar i tid: Se till att du betalar dina kreditkortsutgifter i tid varje månad för att undvika att betala ränta och för att säkerställa att du fortsätter att tjäna belöningar.

Håll koll på bonuskategorier: Vissa kort erbjuder extra belöningar för inköp inom specifika kategorier, såsom matvaror, bensin eller restaurangbesök. Var medveten om dessa kategorier och använd ditt kort för dessa inköp när det är möjligt.

Lösa in dina belöningar klokt: När det är dags att lösa in dina belöningar, välj de alternativ som ger dig mest värde. Det kan innebära att vänta tills du har samlat tillräckligt med poäng för en större belöning, eller att välja belöningar som ger dig bästa möjliga värde för dina poäng eller cashback.

Bästa kreditkort där du kan få bonusar

I Sverige finns det flera kreditkort som erbjuder bonus på inköp. Här är några exempel:

 1. SAS EuroBonus American Express-kort: Dessa kort ger dig poäng för varje krona du spenderar, vilket kan användas för att boka resor, uppgradera flygningar eller få tillgång till flygplatslounger. Det finns tre varianter: Classic, Premium och Elite.
 2. SAS EuroBonus Mastercard: Liksom American Express-korten ger SAS EuroBonus Mastercard dig poäng för varje krona du spenderar. Poängen kan användas för resor och andra förmåner.
 3. Norwegian-kortet: Det här kortet ger dig CashPoints för varje inköp du gör, vilket kan användas för att betala för flygresor med Norwegian. Du får även reseförsäkring och ingen valutapåslag när du handlar utomlands.
 4. ICA Banken Kreditkort: Med ICA Bankens kreditkort får du bonuspoäng för varje krona du spenderar, som kan användas för att handla i ICA-butiker eller lösa in mot andra förmåner.
 5. Coop MedMera-kort: Med detta kort får du poäng för varje inköp du gör, som kan användas för att handla i Coop-butiker eller lösa in mot andra förmåner.
 6. Swedbank Payback Mastercard: Det här kortet ger dig återbäring i form av Payback-poäng för varje inköp du gör. Poängen kan lösas in mot presentkort, resor, varor eller doneras till välgörenhet.
 7. OKQ8 Kreditkort: Med OKQ8-kortet får du bonuspoäng på alla dina inköp som kan användas för att betala bränsle, handla i OKQ8-butiker eller lösa in mot andra förmåner.
 8. Circle K Kreditkort: Detta kort ger dig bonus på bensin- och dieselinköp samt på övriga köp. Bonusen kan användas för att betala för bränsle eller andra varor och tjänster hos Circle K.

Observera att bonusprogram och förmåner kan variera över tid, och det är viktigt att läsa det finstilta samt undersöka eventuella avgifter innan du ansöker om ett kreditkort.

Kreditkort från din huvudbank

Kreditkort från din huvudbank: Fördelar och nackdelar

Många väljer ett kreditkort från sin huvudbank där man även har bolån, sparkonton m.m. Det kan vara ett villkor att man har kreditkort från banken för att få en förmånlig bolåneränta, men man är inte tvingad att verkligen handla på kortet.

Man bör också se till att förhandla bort eventuella årsavgifter på kortet eftersom det idag finns många konkurrerande kort som är helt gratis och som dessutom erbjuder bonus, vilket inte storbankernas kort gör. Kreditkort från större matvarukedjor, flygbolag och bensinbolag är lika säkra och flexibla som storbankernas, men billigare och ger dessutom bonus.

Att välja ett kreditkort från sin huvudbank kan ha både fördelar och nackdelar. Här går vi igenom några av dem:

Fördelar:

 • Enklare administration: Om du redan har ett konto hos banken blir det enklare att administrera dina konton, fakturor och betalningar. Du kan enkelt logga in på internetbanken och se alla dina transaktioner och ekonomiska detaljer på ett och samma ställe.
 • Bättre erbjudanden: Vissa banker erbjuder förmånligare villkor på sina produkter, som lägre räntor på lån och högre räntor på sparkonton, om du också har ett kreditkort hos dem.
 • Bekvämlighet: Om du redan är kund hos banken kan det vara enkelt och smidigt att ansöka om och få ett kreditkort från samma bank, eftersom de redan har dina uppgifter och kan behandla din ansökan snabbare.

Nackdelar:

 • Begränsade bonusprogram: Många av storbankernas kreditkort erbjuder inte lika generösa bonusprogram som vissa andra aktörer på marknaden, såsom matvarukedjor, flygbolag och bensinbolag.
 • Årsavgifter: Kreditkort från storbanker kan ha årsavgifter som du kanske kan förhandla bort, men det är inte alltid möjligt. Det finns dock många konkurrerande kort på marknaden som är helt gratis och erbjuder bonus.
 • Mindre flexibilitet: Om du binder upp dig med ett kreditkort från din huvudbank kan det vara svårare att byta bank eller dra nytta av konkurrerande erbjudanden från andra aktörer.

Sammantaget är det viktigt att väga fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för att skaffa ett kreditkort från din huvudbank. Det kan vara klokt att undersöka alternativa kreditkort som erbjuder bättre bonusprogram och lägre avgifter, och jämföra dem med det kort din huvudbank erbjuder. På så sätt kan du välja det kort som bäst passar dina behov och spenderingsvanor.

Kreditkort som ger gratis flygresor

De flesta gillar att resa och om man vill ha en flygbonus och tjäna in en eller flera flygresor när man handlar på kortet kan man välja t.ex. ett kreditkort från Bank Norwegian som är ett riktigt resekort och ger poäng hos flygbolaget Norwegian. Ett annat välkänt kort är SAS Eurobonus American Express som ger Eurobonuspoäng som sedan kan bytas mot t.ex. flygresor hos SAS, men även hotellnätter, varor från en bonusshop eller ett besök i loungen före flygresan.

Kreditkort med gratis flygresor: Fördelar och olika alternativ

Att använda kreditkort som ger gratis flygresor kan vara ett bra sätt att få mer värde för sina inköp. Här går vi igenom några fördelar med sådana kreditkort och presenterar några populära alternativ.

Fördelar:

 • Bonuspoäng: Dessa kreditkort ger dig bonuspoäng för varje inköp du gör. Poängen kan sedan användas för att lösa in gratis flygresor, uppgraderingar, hotellnätter och andra reseförmåner.
 • Lojalitetsprogram: Kreditkort som ger gratis flygresor är ofta kopplade till flygbolagens lojalitetsprogram, vilket innebär att du kan tjäna ännu mer poäng om du flyger ofta med samma flygbolag.
 • Försäkringar och reseförmåner: Många kreditkort som ger gratis flygresor inkluderar även försäkringar som reseförsäkring, avbeställningsskydd och bagageförsäkring. Dessutom kan du få tillgång till flygplatslounger, rabatter på hotell och hyrbilar, samt förmåner som snabbare incheckning och prioriterad boarding.

Populära kreditkort som ger gratis flygresor:

 1. Bank Norwegian-kortet: Detta kreditkort är kopplat till Norwegians lojalitetsprogram, Reward, och ger dig CashPoints för varje inköp du gör. CashPoints kan sedan användas för att lösa in flygresor med Norwegian. Kortet har inga årsavgifter och inkluderar även en rese- och avbeställningsförsäkring.
 2. SAS Eurobonus American Express-kortet: Med detta kort tjänar du Eurobonuspoäng för varje inköp, som kan användas för att lösa in flygresor hos SAS och deras partnerflygbolag. Kortet finns i tre varianter (Classic, Premium och Elite) och erbjuder olika förmåner beroende på kortnivå, såsom reseförsäkring, lounge-access och snabbare poängtjänande.
 3. SAS Mastercard: Detta är ett annat kort kopplat till SAS Eurobonus-program. SAS Mastercard erbjuder också poäng för varje inköp och kan användas för att lösa in flygresor, hotellnätter och andra förmåner hos SAS och deras partner. Kortet inkluderar även en reseförsäkring.

Genom att välja rätt kreditkort som ger gratis flygresor kan du maximera dina förmåner och få mer värde för dina inköp. Det är dock viktigt att alltid betala av hela kreditkortsskulden varje månad för att undvika höga räntekostnader och negativa effekter på din kreditvärdighet.

Kreditkort i mataffärer

Kreditkort i mataffärer

Handlar man det mesta av hushållets mat- och hygienvaror hos samma butik kan det löna sig att skaffa ett kreditkort hos denna butik. Ett exempel på detta är ICA:s kreditkort som ger 1% bonus på allt man handlar hos ICA. Hos Coop kan man välja kostnadsfria kort som ger MedMera-poäng varje gång man handlar.

Fördelar och exempel på butiksspecifika kort

Om du handlar större delen av dina mat- och hygienvaror hos samma mataffär kan det vara lönsamt att skaffa ett kreditkort kopplat till just den butiken. Här går vi igenom några fördelar med sådana kreditkort och presenterar exempel på populära butiksspecifika kort.

Fördelar:

 • Bonus på inköp: Butiksspecifika kreditkort ger dig bonuspoäng eller rabatter på alla inköp du gör hos den aktuella butiken. Detta kan hjälpa dig att spara pengar på din dagliga shopping.
 • Exklusiva erbjudanden: Många butiksspecifika kreditkort kommer med exklusiva erbjudanden och rabatter som endast gäller för kortinnehavare. Detta kan inkludera förmåner som extra rabatter på utvalda produkter, dubbla bonuspoäng under vissa kampanjer eller specialerbjudanden på högtider.
 • Enkel och snabb bonusinlösen: Eftersom bonuspoängen är kopplad till en specifik butik blir det enklare och snabbare att lösa in din bonus. Du kan oftast använda din bonus direkt vid kassan och dra av den från ditt totala inköpsbelopp.

3 bra kreditkort med bonus i mataffären:

 1. ICA Banken-kortet: Detta kreditkort ger dig 1% bonus på allt du handlar hos ICA. Bonusen kan användas för att betala för framtida inköp hos ICA, och du kan även få bonus på bensin och andra utvalda partners. Kortet inkluderar även en reseförsäkring och ingen årsavgift.
 2. Coop MedMera-kortet: Med detta kort får du MedMera-poäng varje gång du handlar hos Coop. Poängen kan sedan användas för att betala för inköp hos Coop eller lösa in mot presentkort, upplevelser och andra förmåner. Coop erbjuder flera olika kortnivåer med olika förmåner, och vissa av korten är helt kostnadsfria.
 3. Hemköp & Willys-kortet: Detta kreditkort ger dig bonuspoäng på alla inköp hos Hemköp och Willys. Poängen kan sedan användas för att betala för framtida inköp hos dessa butiker. Kortet är kostnadsfritt och inkluderar även en reseförsäkring.

Att skaffa ett butiksspecifikt kreditkort kan vara ett smart sätt att maximera förmånerna och spara pengar på din dagliga shopping.

Övrig bonus på kreditkort

Kreditkort med kontant återbäring

Via kreditkort kan man också få kontant bonus, eller återbäring på allt man handlar.

Kontant återbäring, även kallad cashback, är en bonus som erbjuds av vissa kreditkortsföretag där en viss procentandel av beloppet för varje inköp betalas tillbaka till kreditkortsinnehavaren. Detta är en populär bonusfunktion som uppskattas av många användare eftersom det ger en form av besparing på alla inköp som görs med kreditkortet. Här följer en kort beskrivning av några kreditkort som erbjuder kontant återbäring i Sverige:

 1. Bensinbolag erbjuder ofta bonusar på sina kreditkort. OKQ8 erbjuder ett VISA-kort som ger 0,3 % bonus på allt man handlar. Hos Preem finns Ikano Mastercard som erbjuder 0,5 % bonus. Även andra bensinkedjor har liknande erbjudanden.
 2. Swedbank och Sparbankerna erbjuder Mastercard-kreditkort med cashback, där kortinnehavaren kan få upp till 2% återbäring på sina inköp. För att dra nytta av detta erbjudande måste kunden ansluta sitt kreditkort till deras betaltjänst, Betalo, som används för att betala räkningar och göra överföringar.
 3. Komplett Bank Visa är ett Visa-kreditkort som ger 2% återbäring på alla inköp som görs på Komplett.se samt 1% återbäring på alla andra inköp. Återbäringen betalas ut årligen och kan användas för att betala av saldo på kortet eller överföras till ett bankkonto.
 4.  Santander Mitt Kort Mastercard erbjuder upp till 3% cashback på alla inköp som görs med kortet. Cashback-procenten varierar beroende på vilken kategori inköpet tillhör, och återbäringen betalas ut kvartalsvis.
 5. Remember More: Remember More-kortet erbjuder upp till 1% återbäring på alla inköp. Återbäringen betalas ut årligen och kan användas för att betala av saldo på kortet eller överföras till ett bankkonto.

Det är viktigt att noga överväga vilket kreditkort som passar ens behov och spenderingsvanor bäst innan man ansöker om ett kreditkort med kontant återbäring. Kom också ihåg att läsa igenom villkoren noggrant för att förstå hur återbäringen fungerar och om det finns några begränsningar eller avgifter kopplade till kortet.

Kreditkort med reseförsäkring

Kreditkort med reseförsäkring och andra reseförmåner

En annan förmån är reseförsäkring, som brukar gälla alla i familjen förutsatt att minst en viss procentandel av resan betalats med kreditkortet, ofta 50-75%. I denna reseförsäkring brukar avbeställningsskydd finnas med, vilket gör att man inte behöver köpa till det när man beställer en resa.

Att ha ett kreditkort som inkluderar reseförsäkring kan vara mycket fördelaktigt för personer som reser frekvent, både för affärs- och nöjesresor. Reseförsäkringen som följer med kreditkortet ger ofta ett grundläggande skydd och täcker vanligtvis hela familjen, förutsatt att en viss andel av reskostnaderna betalas med kortet. Här följer en genomgång av några av fördelarna med att ha ett kreditkort med reseförsäkring:

 • Avbeställningsskydd: Många kreditkort med reseförsäkring inkluderar avbeställningsskydd, vilket innebär att om du blir tvungen att avboka din resa av någon anledning (t.ex. sjukdom eller olycka), kan du få ersättning för dina icke-återbetalningsbara resekostnader.
 • Reseolycksfallsförsäkring: Om du skulle råka ut för en olycka under resan kan reseolycksfallsförsäkringen ge ersättning för eventuella medicinska kostnader och andra utgifter som uppstår till följd av olyckan.
 • Bagageförsäkring: Om ditt bagage blir förlorat, skadat eller försenat under resan kan bagageförsäkringen ersätta dig för de förlorade eller skadade sakerna, samt för de nödvändiga inköp du behöver göra om ditt bagage är försenat.
 • Reseansvarsskydd: Om du skulle orsaka skada på någon annan person eller egendom under din resa kan reseansvarsskyddet hjälpa till att täcka eventuella ersättningskrav som uppstår.
 • Självriskeliminering vid hyrbil: Vissa kreditkort med reseförsäkring erbjuder även en självriskeliminering för hyrbilar. Det innebär att om du hyr en bil under din resa och råkar ut för en olycka, kan försäkringen täcka självrisken som annars skulle behöva betalas.

Det är viktigt att vara medveten om att villkoren för reseförsäkringen kan variera mellan olika kreditkort och kreditkortsutgivare. Det är därför viktigt att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren för det specifika kortet för att förstå vad som täcks och vilka begränsningar som kan finnas. Dessutom kan vissa kreditkort kräva att du aktiverar reseförsäkringen innan du reser, så se till att följa de riktlinjer som gäller för ditt kort.

Övrig bonus på kreditkort

Förutom kontant återbäring, flygpoäng eller matvarupoäng ger kreditkort även andra förmåner som också kan ses som bonus. En sådan är högre sparränta på kreditkortet. Om man betalar kreditkortsräkningen varje månad kan man passa på att betala mer än totalbeloppet på räkningen. Det överskjutande beloppet sparas på ett konto kopplat till kortet. Detta konto har oftast högre ränta än vanliga bankkonton.

Dessutom erbjuder kreditkortsföretagen oftast rabatter på populära nöjesparker, hotell och liknande. Handlar man hos kreditkortsutfärdaren själv, t.ex. OKQ8, kan man få dubbelt upp på de bonuscheckar man fått ut, så att en 40-kronorscheck ger 80 kr att handla för hos OKQ8.

Välj kort efter hushållets förutsättningar

Innan man väljer kort bör man fundera på vad hushållet tjänar mest på. Är mat en stor kostnad, kör man mycket bil eller älskar man att flyga? Det finns många bra kort att välja mellan, så man bör välja med omsorg för att optimera intjänandet av bonus.

För att välja det bästa kreditkortet för ditt hushåll är det viktigt att ta hänsyn till hushållets förutsättningar och behov. Här är några faktorer att överväga när du väljer det mest lämpliga kreditkortet för din situation:

Matinköp

Om en stor del av hushållets utgifter går till matinköp kan det vara fördelaktigt att skaffa ett kreditkort kopplat till en matvarukedja, såsom ICA eller Coop. Dessa kort ger oftast bonus på inköp gjorda i kedjans butiker, vilket kan resultera i betydande besparingar över tid.

Bensinkostnader

Om du och din familj kör mycket bil kan det vara vettigt att överväga ett kreditkort som ger bonus på bensininköp. Vissa kort, som de som är kopplade till bensinbolag som Circle K eller Preem, erbjuder rabatter eller bonuspoäng på bensininköp som kan användas för framtida besparingar.

Flygresor

För dem som älskar att resa eller reser mycket i jobbet kan det vara fördelaktigt att skaffa ett kreditkort som ger bonuspoäng på flygresor, som Bank Norwegian eller SAS Eurobonus American Express. Dessa kort ger poäng för varje inköp som sedan kan användas för att få rabatt på flygresor, hotellnätter eller andra reseförmåner.

Återbäring och belöningar

Vissa kreditkort erbjuder kontant återbäring eller belöningar baserat på en viss procentandel av dina inköp. Om du vill maximera dina belöningar bör du överväga ett kort som ger hög återbäring på de kategorier där ditt hushåll spenderar mest pengar.

Försäkringar och andra förmåner

Det är också viktigt att överväga vilka försäkringar och andra förmåner som ingår i kreditkortet. Vissa kort inkluderar reseförsäkring, avbeställningsskydd och andra skydd som kan vara värdefulla för ditt hushåll.

När du har utvärderat dina hushållets behov och prioriteringar är det viktigt att jämföra olika kreditkort för att hitta det bästa alternativet för er. Tänk på att alltid betala av kreditkortsskulden i tid för att undvika räntekostnader och på så sätt maximera fördelarna med ditt valda kreditkort.