Bonus på inköp

Att handla med kreditkort är mycket vanligt idag. Kontanter har nästan försvunnit som betalningsmedel på vissa ställen, så någon form av kort att betala med är nästan livsnödvändigt.

Det finns en stor mängd kreditkort att välja mellan och för att få ut det mesta av sitt kreditkort bör man välja ett med en bonus som passar en.

Kreditkort från din huvudbank

Kreditkort från din huvudbank

Många väljer ett kreditkort från sin huvudbank där man även har bolån, sparkonton m.m. Det kan vara ett villkor att man har kreditkort från banken för att få en förmånlig bolåneränta, men man är inte tvingad att verkligen handla på kortet.

Man bör också se till att förhandla bort eventuella årsavgifter på kortet eftersom det idag finns många konkurrerande kort som är helt gratis och som dessutom erbjuder bonus, vilket inte storbankernas kort gör. Kreditkort från större matvarukedjor, flygbolag och bensinbolag som nämns nedan är lika säkra och flexibla som storbankernas, men billigare och ger dessutom bonus.

olika kreditkort

Kreditkort som ger gratis flygresor

De flesta gillar att resa och om man vill ha en flygbonus och tjäna in en eller flera flygresor när man handlar på kortet kan man välja t.ex. ett kreditkort från Bank Norwegian som är ett riktigt resekort och ger poäng hos flygbolaget Norwegian.

Ett annat välkänt kort är SAS Eurobonus American Express som ger Eurobonuspoäng som sedan kan bytas mot t.ex. flygresor hos SAS, men även hotellnätter, varor från en bonusshop eller ett besök i loungen före flygresan.

Kreditkort i mataffärer

Kreditkort i mataffärer

Handlar man det mesta av hushållets mat- och hygienvaror hos samma butik kan det löna sig att skaffa ett kreditkort hos denna butik. Ett exempel på detta är ICA:s kreditkort som ger 1% bonus på allt man handlar hos ICA. Hos Coop kan man välja kostnadsfria kort som ger MedMera-poäng varje gång man handlar.

Kreditkort i mataffärer

Kreditkort med kontant återbäring

Via kreditkort kan man också få kontant bonus, eller återbäring på allt man handlar. Ofta kan man hitta dessa kreditkort hos bensinbolag som OKQ8 eller Preem. OKQ8 erbjuder ett VISA-kort som i januari 2018 erbjuder 0,3 % bonus på allt man handlar. Hos Preem finns Ikano Mastercard som erbjuder 0,5 % bonus. Även andra bensinkedjor har liknande erbjudanden.

Övrig bonus på kreditkort

Övrig bonus på kreditkort

Förutom kontant återbäring, flygpoäng eller matvarupoäng ger kreditkort även andra förmåner som också kan ses som bonus. En sådan är högre sparränta på kreditkortet. Om man betalar kreditkortsräkningen varje månad kan man passa på att betala mer än totalbeloppet på räkningen. Det överskjutande beloppet sparas på ett konto kopplat till kortet. Detta konto har oftast högre ränta än vanliga bankkonton.

Kreditkort med reseförsäkring

Kreditkort med reseförsäkring

En annan förmån är reseförsäkring, som brukar gälla alla i familjen förutsatt att minst en viss procentandel av resan betalats med kreditkortet. I denna reseförsäkring brukar avbeställningsskydd finnas med, vilket gör att man inte behöver köpa till det när man beställer en resa.

Dessutom erbjuder kreditkortsföretagen oftast rabatter på populära nöjesparker, hotell och liknande. Handlar man hos kreditkortsutfärdaren själv, t.ex. OKQ8, kan man få dubbelt upp på de bonuscheckar man fått ut, så att en 40-kronorscheck ger 80 kr att handla för hos OKQ8.

Välj kort efter hushållets förutsättningar

Innan man väljer kort bör man fundera på vad hushållet tjänar mest på. Är mat en stor kostnad, kör man mycket bil eller älskar man att flyga? Det finns många bra kort att välja mellan, så man bör välja med omsorg för att optimera intjänandet av bonus.