Att skaffa kreditkort

Att skaffa ett kreditkort idag, kan av många anses vara en lätt uppgift. Jämför några kreditkort bara och kontakta det kreditkortsföretag som passar dina behov bäst, samt fyll i ansökan och så är det klart. Visst, så enkelt kan det vara om du har din ekonomi i ordning och uppfyller alla krav som ställs på dig som kund. Men om du avviker från önskekunden hos kreditkortsföretagen, så kan det bli betydligt krångligare. Vi ska här ta upp några av dessa situationer och vad du som kund kan göra om du befinner dig i denna situation idag.

skaffa-kreditkort

En heltäckande guide till kreditkort

Kreditkort är en betalningsmetod som ger kortinnehavaren möjlighet att göra inköp och betala på kredit, med ett bestämt belopp som ligger till grund för hur mycket kredit man får använda. Denna kredit måste återbetalas, vanligtvis månadsvis, och kan vara förenat med räntekostnader om man inte betalar av hela skulden inom en viss tidsperiod. I den här heltäckande guiden kommer vi att gå igenom olika aspekter av kreditkort, från dess fördelar och nackdelar till hur man väljer rätt kort och använder det på ett ansvarsfullt sätt.

Fördelar med kreditkort

Kreditkort erbjuder flera fördelar för användaren, såsom:

 • Bevämlighet: Kreditkort gör det enkelt att betala för varor och tjänster, både i fysiska butiker och online, utan att behöva ha kontanter tillgängliga.
 • Kreditbyggande: Genom att använda ett kreditkort ansvarsfullt och betala av skulden i tid kan man bygga upp en god kreditvärdighet, vilket kan underlätta vid framtida lån och andra krediter.
 • Belöningar och bonusar: Många kreditkort erbjuder bonuspoäng, rabatter eller andra belöningar när man handlar med kortet. Detta kan vara allt från återbäring på inköp, gratis flygresor, till bonuspoäng hos butiker och matvarukedjor.
 • Nödsituationer: Kreditkort kan fungera som en ekonomisk buffert i nödsituationer, när man behöver tillgång till pengar snabbt.
 • Skydd: Kreditkort kan erbjuda skydd mot bedrägerier och stöld, genom att transaktioner kan bestridas och kortet spärras vid misstanke om obehörig användning.

Nackdelar med kreditkort

Kreditkort har också några nackdelar, såsom:

 • Skuldsättning: Om man inte betalar av hela kreditkortsskulden varje månad kan räntekostnader och avgifter snabbt byggas upp, vilket kan leda till skuldsättning och ekonomiska problem.
 • Överkonsumtion: Kreditkort kan göra det lättare att göra impulsinköp och leva över sina tillgångar, vilket kan leda till ökad konsumtion och dålig ekonomisk planering.
 • Årsavgifter och räntor: Vissa kreditkort har årsavgifter och höga räntor, vilket kan göra kortet dyrt om man inte utnyttjar förmånerna och betalar av skulden i tid.

Hur man väljer rätt kreditkort

För att välja rätt kreditkort bör man:

Utvärdera sina behov och prioriteringar: Fundera över vad du vill få ut av ditt kreditkort, som t.ex. belöningar, bonusar, låga räntor eller andra förmåner. Tänk också på hur ofta du planerar att använda kortet och vad du kommer att använda det till.

Jämföra olika kort: Det finns många kreditkort att välja mellan, både från större banker och mindre finansiella institutioner. Jämför kortens förmåner, räntor, årsavgifter och andra villkor för att hitta det bästa kortet för dina behov.

Undersöka kreditkrav: För att ansöka om ett kreditkort måste du uppfylla vissa kreditkrav. Se till att du känner till dessa krav och att du uppfyller dem innan du ansöker om ett kort.

Läsa det finstilta: Innan du ansöker om ett kreditkort, läs igenom avtalet noggrant och se till att du förstår alla villkor, avgifter och räntor som gäller för kortet.

Använda kreditkort ansvarsfullt

För att använda ditt kreditkort ansvarsfullt och undvika skuldsättning och ekonomiska problem, bör du:

Betala av hela skulden varje månad: För att undvika räntekostnader och bygga upp en god kreditvärdighet, betala av hela kreditkortsskulden varje månad.

Hålla koll på dina utgifter: Använd kortet inom rimliga gränser och håll koll på dina utgifter för att undvika överkonsumtion och skuldsättning.

Ha en budget: Skapa och följ en budget som inkluderar dina kreditkortsköp, så att du vet hur mycket du har råd att spendera varje månad.

Skydda ditt kort: Förvara ditt kreditkort säkert och undvik att dela dina kortuppgifter med obehöriga personer. Använd säkra betalningsmetoder online och rapportera misstänkt bedrägeri till ditt kreditkortsföretag.

Kreditkort kan erbjuda en rad fördelar, som bekvämlighet, belöningar och skydd mot bedrägerier. Men det är viktigt att använda kreditkort ansvarsfullt och undvika skuldsättning och ekonomiska problem. För att välja rätt kreditkort bör du utvärdera dina behov och prioriteringar, jämföra olika kort och läsa det finstilta innan du ansöker. Genom att använda ditt kreditkort klokt och följa en budget kan du dra nytta av dess förmåner och samtidigt hålla din ekonomi i balans.

Tillfällen då det kan vara svårt att skaffa kreditkort

Att skaffa ett kreditkort kan vara en enkel process för många, men om du inte uppfyller de vanliga kraven som kreditkortsföretagen ställer, kan det bli betydligt svårare. Här är några exempel på situationer där det kan bli krångligare att skaffa ett kreditkort och vad du kan göra åt det:

Dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar

Om du har en dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få ett kreditkort, eftersom kreditkortsföretagen ser dig som en högre risk. I dessa fall kan du:

 • Arbeta med att förbättra din kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid, minska dina skulder och undvika att ansöka om nya krediter i onödan.
 • Söka efter kreditkort som är särskilt utformade för personer med dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar. Dessa kort kan ha högre räntor och lägre kreditgränser men kan hjälpa dig att återuppbygga din kreditvärdighet över tid.
 • Ta hjälp av en borgenär. Om någon med god kreditvärdighet går i borgen för dig, kan det öka dina chanser att få ett kreditkort.

Låg inkomst eller oregelbunden anställning

Om du har en låg inkomst eller oregelbunden anställning, kan kreditkortsföretagen vara tveksamma att bevilja dig ett kreditkort. I dessa fall kan du:

 • Söka efter kreditkort med låga inkomstkrav. Vissa kreditkortsföretag erbjuder kort för personer med låga inkomster eller oregelbunden anställning.
 • Bevisa att du har en stabil inkomst genom att visa upp anställningskontrakt, lönespecifikationer eller skatteintyg.
 • Överväga att använda ett betalkort eller förbetalda kort istället för ett kreditkort, eftersom dessa inte kräver någon kreditkontroll och kan användas på samma sätt som kreditkort.

Ny i Sverige eller saknar kreditupplysning

Om du är ny i Sverige eller saknar kreditupplysning kan det vara svårt att få ett kreditkort, eftersom kreditkortsföretagen inte kan bedöma din kreditvärdighet. I dessa fall kan du:

 • Börja bygga upp din kreditvärdighet genom att öppna ett bankkonto, betala dina räkningar i tid och undvika att ta på dig för mycket skuld.
 • Överväga att använda ett betalkort eller förbetalda kort istället för ett kreditkort, eftersom dessa inte kräver någon kreditkontroll och kan användas på samma sätt som kreditkort.
 • Söka efter kreditkort som är särskilt utformade för personer som är nya i landet eller saknar kreditupplysning. Dessa kort kan ha högre räntor och lägre kreditgränser men kan hjälpa dig att bygga upp din kreditvärdighet över tid.

Studerande eller ungdomar utan kreditvärdighet

Om du är studerande eller ung och inte har hunnit bygga upp en kreditvärdighet kan det vara svårt att få ett kreditkort. I dessa fall kan du:

 • Söka efter kreditkort som är speciellt utformade för studerande eller ungdomar. Dessa kort kan ha lägre kreditgränser och ibland erbjuder extra förmåner, som rabatter på böcker eller andra studierelaterade inköp.
 • Börja bygga upp din kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid, undvika att ta på dig för mycket skuld och använda ett betalkort eller förbetalda kort ansvarsfullt.
 • Be en förälder eller annan närstående med god kreditvärdighet att gå i borgen för dig, vilket kan öka dina chanser att få ett kreditkort.

Pensionärer eller äldre personer

Äldre personer och pensionärer kan ibland ha svårt att få kreditkort, särskilt om de har en begränsad eller fast inkomst. I dessa fall kan du:

 • Söka efter kreditkort som är särskilt utformade för pensionärer eller äldre personer. Dessa kort kan ha lägre kreditgränser och anpassade förmåner som passar dina behov.
 • Bevisa att du har en stabil inkomst genom att visa upp pensionsintyg, bankkontoutdrag eller andra finansiella dokument.
 • Överväga att använda ett betalkort eller förbetalda kort istället för ett kreditkort, eftersom dessa inte kräver någon kreditkontroll och kan användas på samma sätt som kreditkort.

Sammanfattningsvis kan det vara svårare att få ett kreditkort om du inte uppfyller de vanliga kraven som kreditkortsföretagen ställer, men det finns fortfarande alternativ tillgängliga. Genom att undersöka kreditkort som passar din specifika situation, bygga upp din kreditvärdighet och överväga alternativa betalningsmetoder kan du öka dina chanser att få ett kreditkort som passar dina behov.

Söka kreditkort trots många UC

Att ha många kontroller hos upplysningscentralen (UC) kan vara problematiskt så du kan flaggas som ett potentiellt problem hos en kreditgivare. Att ha många kontroller hos UC betyder givetvis inte att du automatiskt har en svår ekonomisk situation men det kan finnas fog för viss vaksamhet hos kreditgivarna om en kund på kort tid har dragit på sig många kreditlån.

Det är idag lag på att kontrollera kundens kreditvärdighet så detta kommer man inte undan som kund, dock finns det alternativ till UC. Kreditgivaren kan även själv göra en kontroll utan att koppla in ett extern bolag. Om du är orolig för att dyka upp hos UC kan du göra en undersökning av vilka företag som använder sig av UC och vilka som har andra alternativ till detta.

En annan väg fram är att planera dina kreditåtaganden så att du inte får allt på samma gång. Om du kan sprida ut lån, avbetalningar och kreditkorts ansökningar över en längre period så ser det inte lika illa ut i UC-rapporten. Läs mer här om kreditkort utan UC

Kreditkort utan UC

Om du letar efter kreditkort som inte utför kreditupplysningar hos UC finns det några alternativ att överväga. Här är några exempel på kreditkortsföretag och banker som använder andra kreditupplysningsföretag än UC:

Creditsafe och Bisnode – Vissa kreditkortsföretag och banker kan använda sig av Creditsafe och Bisnode istället för UC. Dessa kreditupplysningsföretag fungerar liknande som UC men kan ha lite olika kriterier och uppgifter om din ekonomi. Fördelen med att använda kreditkort som använder sig av Creditsafe och Bisnode är att du inte ökar antalet UC-förfrågningar, vilket kan vara bra om du har många sådana redan.

Kontokreditkort – Vissa banker erbjuder kreditkort som är kopplade direkt till ditt bankkonto. Dessa kort fungerar som en kontokredit där du kan använda en viss summa pengar varje månad och sedan betala tillbaka beloppet vid månadsskiftet. Eftersom dessa kort är kopplade till ditt bankkonto behöver banken inte nödvändigtvis göra en extern kreditupplysning hos UC.

Förbetalda kreditkort – Om du inte kan få ett traditionellt kreditkort på grund av för många UC-förfrågningar kan ett förbetalt kreditkort vara ett alternativ. Ett förbetalt kreditkort fungerar som ett vanligt kreditkort, men du måste först ladda kortet med pengar innan du kan använda det. Eftersom det inte finns någon kredit kopplad till kortet behöver företaget som utfärdar det inte göra någon kreditupplysning.

Sök hjälp hos en finansiell rådgivare – Om du har svårt att få ett kreditkort på grund av många UC-förfrågningar kan det vara bra att kontakta en finansiell rådgivare. Rådgivaren kan hjälpa dig att gå igenom din ekonomi, se över dina lån och krediter samt ge råd om hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

Det är viktigt att komma ihåg att det är din kreditvärdighet som spelar störst roll när du ansöker om ett kreditkort, oavsett om det är med eller utan UC. Om du har en god kreditvärdighet och hanterar dina ekonomiska åtaganden ansvarsfullt, bör du inte ha några problem att få ett kreditkort även om du har många UC-förfrågningar. Men om du har svårigheter att få ett kreditkort på grund av detta kan du överväga de alternativ som nämns ovan.

Skaffa kreditkort trots betalningsanmärkning

Det är många idag som är oroliga för att det kan bli svårt att få ett kreditkort beviljat om man har en betalningsanmärkning idag. Det kan det också vara, men det beror helt på vilken typ av anmärkning du har. Har du kreditkortsskulder som har gått vidare till inkasso så är detta värre än om du har en tidigare skuld som nu blivit reglerad.

Om du är orolig för hur detta skall tolkas av kreditkortsutgivaren så är mitt bästa tips att du tar en personlig kontakt med företaget och förklarar din situation. Kom ihåg att det är hög konkurrens om kunderna idag och kan kreditkortsföretaget bara lita på att du har en bra kreditvärdighet så är dom mer än villiga att ha dig som kund.

Att få ett kreditkort beviljat med en betalningsanmärkning kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt. Här är några tips för att öka dina chanser att få ett kreditkort trots betalningsanmärkningar:

Välj rätt kreditkort: Vissa kreditkortsföretag är mer benägna att bevilja ansökningar från personer med betalningsanmärkningar än andra. Undersök vilka kreditkort som är mer tillmötesgående och ansök hos dem istället för att ansöka hos de företag som är striktare med sina krav.

Förbättra din kreditvärdighet: Innan du ansöker om ett kreditkort bör du göra allt du kan för att förbättra din kreditvärdighet. Detta kan inkludera att betala av skulder, undvika ytterligare kreditåtaganden och se till att alla dina räkningar betalas i tid.

Vara ärlig och öppen: När du ansöker om ett kreditkort är det viktigt att vara ärlig om din ekonomiska situation och betalningsanmärkningar. Kreditkortsföretaget kommer att uppskatta din ärlighet och kan vara mer benägna att överväga din ansökan om du är öppen om dina problem.

Kontakta kreditkortsföretaget direkt: Som nämnts tidigare kan det vara en bra idé att ta en personlig kontakt med kreditkortsföretaget och förklara din situation. Genom att visa att du är ansvarig och villig att förbättra din ekonomi kan företaget vara mer benägna att ge dig en chans.

Överväg alternativ till traditionella kreditkort: Om du inte kan få ett traditionellt kreditkort på grund av betalningsanmärkningar, överväg alternativ som förbetalda kreditkort eller kontokreditkort. Dessa kort fungerar på liknande sätt som vanliga kreditkort men har inte samma krav på kreditvärdighet.

Be om en lägre kreditgräns: Om du är villig att acceptera en lägre kreditgräns kan detta öka dina chanser att få ett kreditkort beviljat trots betalningsanmärkningar. Ett kreditkort med en lägre kreditgräns innebär en lägre risk för kreditkortsföretaget och kan därför vara mer benägna att godkänna din ansökan.

Kreditkort

Att välja kreditkort

Det kan vara väldigt svårt att välja kreditkort och det finns ett stort utbud på marknaden idag. Det viktigaste är att du vet vad du vill använda ditt kreditkort till. Skall du ha det som en säkerhet för oförutsedda utgifter och räknar med att enbart använda det ibland, så är ett kreditkort med låg eller ingen årsavgift det bästa för dig.

Skall du använda ditt kreditkort mycket och att du även räknar med att du kanske inte kommer att betala tillbaka pengarna inom kreditperioden, så är det viktigare för dig att du hitta ett kort med en lägre ränta.

Att använda sitt kreditkort som buffert

Att använda kreditkort som buffert i sin privatekonomi är inte helt ovanligt. Frågan är då, är det någon höjdare? Först och främst så är det bättre än att låta räkningar gå till inkasso eller kanske tom kronofogden. Inkassoavgifterna går i princip alltid över kreditkortens på mellan 5 och 20%. Många kreditkort är dessutom räntefria första månaden.

Kreditkort kan dock också innebära en ytterligare risk till högre skuldsättning. Ett kreditkort är en typ av kort som du köper och lånar med samtidigt. När du betalar med  ett vanligt kontokort dras pengarna direkt från ditt bankkonto. När du använder ett kreditkort byggs en skuld som du sedan avbetalar månadsvis.

En faktura med ett utdrag från månadens köp skickas hem till dig i slutet av månaden. Om du betalar fakturan i tid behöver du inte betala någon ränta. Det som kostar är kortets årsavgift som kan kan variera från en hundralapp och upp till tusen kronor om året.

Handla på nätet

Tack vare att det blivit allt vanligare att göra sina inköp via nätet har flera kortutgivare börjat erbjuda så kallat bedrägeriskydd när du handlar på Internet. Det innebär att du ersätts om någon obehörig handlat med ditt kort på nätet. Läs respektive kortutgivares säkerhetspolicy för att få koll på vilka tjänster som erbjuds när det gäller bedrägerier.

Bonuspoäng

Kreditkort kan förutsatt att de används rätt, vara mycket fördelaktiga. Många kort erbjuder bonusprogram knutet till kortet som gör att du kan få poäng på varje krona som du handlar för. Bonuspoängen kan sedan plockas ut och användas till resor och liknande. Några av de vanligaste kreditkorten är VISA, MasterCard, American Express och Diners Club. Kreditkorten finns i  massor av olika versioner.

kreditkort-oförutsedda-utgifter

Kreditkort är ofta bra när man reser

Om du vill ha pengar i bakfickan för oförutsedda utgifter så kan ett kreditkort vara lösningen för dig. Utgivaren av kreditkortet kan vara antingen din nuvarande bank eller en helt annan bank. Det finns mängder av kortutgivare på marknaden idag.

Ett kreditkort utfärdas med en förutbestämd kreditgräns. Inom denna gräns finns ett köputrymme som är möjligt att utnyttja. Du kan läsa mer om olika kreditkortsutgivare på våra sidor.

Olika utgivare av kreditkort tillämpar olika höga räntor på den utnyttjade krediten. Årsavgiften på korten varierar också väldigt mycket idag precis som valutaväxlingspåslaget gör ifall du handlar på kortet utomlands eller plockar ut valuta i en uttagsautomat utomlands.

Kortutgivaren har även olika former av bonussystem samt försäkringar som kan utnyttjas av dig som konsument och innehavare av kortet.

Beställer du en resa och betalar minst 75 % av denna med kortet så brukar en reseförsäkring ingå som skyddar dig på olika sätt ekonomiskt ifall något skulle gå fel. Det kan t ex vara ett inställt flyg eller att du råkar bli av med ditt bagage under resan.

Du brukar även vara skyddad vid köp online. Beställer du en vara som inte levereras så brukar du kunna få pengarna tillbaka då du betalat för varan eller tjänsten med ditt kreditkort. Läs mer om tips och råd gällande kreditkort här på sajten!

Bli kvitt kontanter

Den största fördelen med kreditkort är att du alltid har tillgång till pengar och slipper gå omkring och ha kontanter på dig. Fler och fler näringsidkare föredrar att du betalar med kort och allt pekar mot att hanteringen av kontanter kommer att försvinna helt i framtiden. Kortterminalerna har blivit betydligt bättre och snabbare på sistone och det är väldigt smidigt att betala med kort. Det du måste tänka på är att behandla ditt kort som en värdehandling och aldrig lämna ut koden till någon.