Fördelar

Kreditkort

Att använda kreditkort som buffert i sin privatekonomi är inte helt ovanligt. Frågan är då, är det någon höjdare? Först och främst så är det bättre än att låta räkningar gå till inkasso eller kanske tom kronofogden. Inkassoavgifterna går i princip alltid över kreditkortens på mellan 5 och 20%. Många kreditkort är dessutom räntefria första månaden.

Kreditkort kan dock också innebära en ytterligare risk till högre skuldsättning. Ett kreditkort är en typ av kort som du köper och lånar med samtidigt. När du betalar med  ett vanligt kontokort dras pengarna direkt från ditt bankkonto. När du använder ett kreditkort byggs en skuld som du sedan avbetalar månadsvis.

En faktura med ett utdrag från månadens köp skickas hem till dig i slutet av månaden. Om du betalar fakturan i tid behöver du inte betala någon ränta. Det som kostar är kortets årsavgift som kan kan variera från en hundralapp och upp till tusen kronor om året.

Bli kvitt kontanter

Den största fördelen med kreditkort är att du alltid har tillgång till pengar och slipper gå omkring och ha kontanter på dig. Fler och fler näringsidkare föredrar att du betalar med kort och allt pekar mot att hanteringen av kontanter kommer att försvinna helt i framtiden. Kortterminalerna har blivit betydligt bättre och snabbare på sistone och det är väldigt smidigt att betala med kort. Det du måste tänka på är att behandla ditt kort som en värdehandling och aldrig lämna ut koden till någon.

Handla på nätet

Tack vare att det blivit allt vanligare att göra sina inköp via nätet har flera kortutgivare börjat erbjuda så kallat bedrägeriskydd när du handlar på Internet. Det innebär att du ersätts om någon obehörig handlat med ditt kort på nätet. Läs respektive kortutgivares säkerhetspolicy för att få koll på vilka tjänster som erbjuds när det gäller bedrägerier.

Bonuspoäng

Kreditkort kan förutsatt att de används rätt, vara mycket fördelaktiga. Många kort erbjuder bonusprogram knutet till kortet som gör att du kan få poäng på varje krona som du handlar för. Bonuspoängen kan sedan plockas ut och användas till resor och liknande. Några av de vanligaste kreditkorten är EuroCard, MasterCard, American Express och Diners Club. Kreditkorten finns i  massor av olika versioner.